luni, 14 ianuarie 2013

Scrierile gnostice - " Evanghelia lui Toma"




Acestea sunt cuvintele secrete pe care le-a grait Iisus cel Viu si pe care Didim Iuda Toma le-a scris:

1. Si El a spus: "Oricine va gasi întelesul acestor cuvinte nu va gusta moartea."

2. Iisus a spus: "Cel care cauta sa nu înceteze sa caute pâna nu va gasi, si atunci când va gasi se va tulbura, si daca se va tulbura, se va minuna si va fi rege peste tot. "

3. Iisus a spus: "Daca cei care va conduc va zic: 'Uitati-va, împaratia este în cer!' atunci pasarile vor ajunge înaintea voastra în cer; daca va spun: 'Împaratia este în mare!', atunci pestii vor ajunge înaintea voastra . Ea însa se afla înlauntrul vostru si în afara voastra. Când va veti cunoaste pe voi însiva, atunci veti fi cunoscuti si veti întelege ca sunteti fii ai Tatalui cel Viu. Dar daca nu va veti cunoaste pe voi însiva, atunci veti fi saraci si veti fi saracia însasi."

4. Iisus a spus: "Omul batrân de zile nu va pregeta sa-l întrebe pe copilul cel mic, de numai sapte zile, despre locul vietii si va fi viu, caci multi dintre cei dintâi vor fi cei din urma si vor deveni toti unul singur."

5. Iisus a spus: "Cunoaste ceea ce este în fata ta, si ceea ce îti este ascuns îti va fi descoperit, caci nu este nimic ascuns care sa nu se arate."

6/A. Si ucenicii l-au întrebat, spunându-: "Vrei sa postim ? În ce fel sa ne rugam ? Sa facem milostenie? De la care mâncaruri sa ne abtinem ? "

6/B. Iisus a spus: "Nu mintiti, si ceea ce urâti sa nu faceti, caci toate sunt descoperite în fata cerului si nu este nimic ascuns care sa nu se arate si nu este nimic acoperit care sa nu se descopere. "

7. Iisus a spus: "Ferice de leul acela pe care îl va mânca un om, caci leul se va face om. Si blestemat este omul pe care îl va mânca leul, caci leul tot se va face om . "

8. Si a spus: "Omul seamana cu pescarul acela întelept care si-a aruncat navodul în mare si l-a scos din mare plin cu pesti mici, iar între acestia a descoperit un peste mare si bun. Pescarul întelept a aruncat toti pestii mici înapoi în mare. El a ales fara nici o greutate pestele cel mare. Cine are urechi de auzit, sa auda! "

9. Iisus a spus: "Iata, semanatorul a iesit, si-a umplut mâna cu seminte si le-a aruncat. Unele au cazut pe drum si au venit pasarile si le-au ciugulit; altele au cazut pe piatra si nu au prins radacini jos în pamânt si nu au înaltat spice catre cer; altele au cazut între spini care au înabusit semintele si viermii le-au mâncat. Altele au cazut pe pamânt bun si au dat roada buna spre cer: au produs saizeci pe masura si o suta douazeci pe masura."

10. Iisus a spus: "Foc am aruncat asupra lumii, si iata, Eu îl pazesc pâna ce va dogori. "

11. Iisus a spus: "Cerul acesta va trece si cel ce este deasupra lui va trece, cei morti nu traiesc si cei vii nu vor muri. În zilele în care mâncati ceea ce era mort faceati ca acesta sa fie viu. Atunci când veti fi în lumina, ce veti face ? În ziua în care erati unu v-ati facut doi; iar acum când sunteti doi, ce veti face? "

12. Ucenicii i-au spus lui Iisus: "Stim ca vei pleca de la noi . Cine va deveni mai marele peste noi ?" Iisus le-a spus: "Oriunde veti merge, va veti duce la Iacob cel Drept, din dragoste fata de care s-au facut cerul si pamântul . "

13. Iisus le-a spus ucenicilor lui: "Asemui-ti-ma si spuneti-mi cu cine seman. " A spus Simon Petru: "Semeni cu un înger drept. " A spus Matei: "Semeni cu un filozof întelept. " A spus Toma: "Stapâne, gura mea nu va îngadui nicicum sa spun cu cine semeni . " Iisus a spus: "Eu nu sunt stapânul tau deoarece ai baut si te-ai îmbatat din apa vie ce ti-am oferit-o. Si l-a luat pe Toma si l-a dus deoparte si i-a spus trei cuvinte . Când Toma a venit la tovarasii lui, ei l-au întrebat ce i-a spus Iisus. Toma le-a spus: "Daca v-as zice unul din cuvintele pe care El mi le-a spus, ati lua pietre si le-ati arunca în mine si foc ar iesi din pietre si v-ar mistui. "

14. Iisus le-a spus: "Daca veti posti, veti zamisli voua pacat, si daca va veti ruga, veti fi osânditi, si daca veti face milostenie, veti pune în pericol spiritul vostru. Iar când veti merge într-o tara oarecare si veti strabate tinuturile ei, daca lumea va premeste în case, mâncati ceea ce va vor pune în fata voastra, si vindecati pe cei bolnavi dintre ei. Caci ceea ce intra în gurile voastre nu va va spurca, ci ceea ce iese din gurile voastre, aceasta va va spurca ."

15. Iisus a spus: "Când îl veti vedea pe acela care nu a fost nascut de femeie, închinati-va si slaviti-l, caci acela este tatal vostru ."

16. Iisus a spus: "Poate oamenii gândesc ca eu am venit ca sa aduc pace lumii. Ei nu stiu ca am venit ca sa aduc conflictul în lume: foc, sabie si razboi, caci daca vor fi cinci într-o casa, trei vor fi împotriva a doi si doi vor fi împotriva a trei, tatal va fi împotriva fiului si fiul împotriva tatalui si vor fi singuri."

17. Iisus a spus: "Va voi da ceea ce ochiul n-a mai vazut, nici urechea nu a mai auzit, nici mâna nu a mai atins si nici nu a mai intrat vreodata în inima omului."

18. Ucenicii i-au spus lui Iisus: "Spune-ne cum va fi sfârsitul nostru." Iisus a spus: "Oare ati descoperit începutul ca sa cautati sfârsitul ? Caci în locul unde este începutul, acolo va fi si sfârsitul. Ferice de cel care sta întru început, caci el va cunoaste sfârsitul si nu va gusta moartea."

19. Iisus a spus: " Ferice de cel care era de la început mai înainte de a fi. Daca îmi veti fi ucenici si veti asculta cuvintele mele, aceste pietre va vor sluji. Caci sunt cinci pomi în rai pentru voi, ei nu se schimba vara si iarna si frunzele lor nu cad. Cel care îi va cunoaste nu va gusta moartea. "

20. Ucenicii i-au spus lui Iisus: " Spune-ne cu ce se aseamana împaratia Cerurilor. " El le-a spus: " Seamana cu o samânta de mustar, cea mai mica dintre seminte. Când cade pe pamânt lucrat rasare din ea un lujer mare si va deveni adapost pentru pasarile cerului. "

21. Maria i-a spus lui Iisus: " Cu cine se aseamana ucenicii tai ? " Iisus a spus: " Seamana cu niste copii mici care locuiesc pe un ogor care nu este al lor. Atunci când proprietarii ogorului vor veni, vor spune: 'Dati-ne înapoi terenul nostru'. Ei se vor despuia în fata lor ca sa-l dea înapoi, si le vor înapoia ogorul lor. De aceea va zic ca daca stapânul casei stie ca vine hotul, el va veghea înainte ca acesta sa vina si nu-i va îngadui sa patrunda pe proprietatea, si sa-i ia bunurile. Vegheati înaintea lumii, fiti încinsi cu putere multa încât hotii sa nu afle vreo cale de a ajunge la voi, caci nenorocirea pe care o asteptati va veni. De-ar fi printre voi un om care sa priceapa ! Când rodul s-a copt el a venit în graba cu un sac si l-a cules. Cine are urechi de auzit, sa auda! "

22. Iisus a vazut niste prunci care sugeau lapte. A spus ucenicilor lui: " Acesti prunci care sug lapte se aseamana cu cei care vor intra în împaratie. Iar ei i-au spus: " Oare vom intra în împaratie ca si prunci? " Iisus le-a spus: " Când veti face din doi unu, si veti face interiorul totuna cu exteriorul si exteriorul totuna cu interiorul, si partea de sus totuna cu partea de jos, si veti face din barbat si din femeie unul si acelasi, încât barbatul sa nu mai fie barbat si femeia sa nu mai fie femeie, si când veti avea ochi în locul ochilor si mâini în locul mâinilor, picioare în locul picioarelor si chip în locul chipului, atunci veti intra în împaratie . "

23. Iisus a spus: " Va voi alege, unul dintr-o mie si doi din zece mii si vor fi ca unul. "

24. Ucenicii lui au spus: "Arata-ne locul unde esti, caci trebuie sa-l cautam. " El le-a spus: " Cine are urechi sa auda ! Lumina este înlauntrul unui om al luminii si ea lumineaza întreaga lume, iar daca nu lumineaza, atunci este întuneric. "

25. Iisus a spus: " Iubeste-ti prietenul ca pe propriul tau suflet si ai grija de el ca de lumina ochilor tai .

26. Iisus a spus: " Paiul din ochiul prietenului tau îl vezi, dar bârna din ochiul tau nu o vezi. Când vei scoate bârna din ochiul tau vei vedea suficient de bine ca sa scoti paiul din ochiul prietenului tau. "

27. " Daca nu veti posti de lumea aceasta, nu veti afla împaratia. Daca nu veti respecta sabatul, ca sabat, nu îl veti vedea pe Tatal . "

28. Iisus a spus: " Am stat în mijlocul lumii si m-am aratat lor în carne si oase. I-am gasit pe toti beti si nu am gasit pe nici unul din ei însetat. Sufletul meu s-a umplut de durere pentru fiii oamenilor, caci ei sunt orbi în inimile lor si nu vad. Caci deserti au venit pe lume si tot deserti cauta sa iasa din lume, dar acum ei sunt beti. Când se vor trezi din betia vinului însa, se vor cai. "

29. Iisus a spus: " Daca carnea a fost facuta pentru suflet, aceasta este o minune; iar daca sufletul a fost facut pentru trup, aceasta este minunea minunilor. Însa eu ma minunez de cum aceasta mare bogatie a ajuns în aceasta saracie. "

30. Iisus a spus: " Acolo unde sunt trei zei, ei sunt zei. Acolo unde sunt doi sau unul, eu sunt cu el . "

31. Iisus a spus: " Nici un profet nu e binevenit în satul lui si nici un medic nu îi vindeca pe cei care îl cunosc. "

32. Iisus a spus: " Cetatea zidita pe un munte înalt si bine întarita nu poate cadea si nici nu poate fi ascunsa. "

33. Iisus a spus: " Ceea ce veti auzi cu urechea voastra, sa propovaduiti de pe acoperisurile voastre la alte urechi . Caci nimeni nu aprinde o faclie ca s-o puna sub obroc si nici nu o pune într-un loc ascuns, ci o pune în sfesnic ca oricine intra sau iese sa vada lumina ei. "
34. Iisus a spus: " Daca un orb va calauzi pe un alt orb, amândoi vor cadea într-un sant. "

35. Iisus a spus: " Este cu neputinta ca cineva sa intre în casa celui puternic si sa i-o ia cu forta, decât daca îl leaga de mâini. Atunci îi vor putea sustrage casa. "

36. Iisus a spus: " Nu va faceti griji din zori pâna în seara si din seara pâna în zori pentru ceea ce veti pune pe voi . "

37. Au spus ucenicii lui: " Care va fi ziua când te vei înfatisa noua si când vei veni sa ne vezi? " Iisus a spus: " Când va veti despuia fara sa va rusinati si veti lua hainele voastre si le veti pune sub picioarele voastre, ca niste copii mici, si le veti distruge , atunci îl veti vedea pe Fiul Celui Viu si nu va veti teme. "

38. Iisus a spus: " De multe ori ati dorit sa auziti cuvintele acestea pe care vi le spun voua si nu ati avut de la cine altcineva sa le auziti . Vor fi zile când ma veti cauta si nu ma veti gasi. "

39. Iisus a spus: " Fariseii si carturarii au luat cheile cunoasterii si le-au ascuns. Nici ei nu au intrat, nici nu i-au lasat pe cei care doreau sa intre. Dar voi fiti isteti ca serpii si simpli asemeni porumbeilor. "

40. Iisus a spus: " O mladita de vie a fost sadita în departe de Tata. Deoarece nu este viguroasa, va fi smulsa si nimicita. "

41. Iisus a spus: " Celui care are i se va da, iar celui care nu are i se va lua si putinul pe care îl are . "
42. Iisus a spus: " Fiti trecatori . "

43. I-au spus ucenicii lui: " Cine esti tu de ne spui aceste lucruri? "
" Oare nu va dati seama din cele ce va spun, cine sunt eu? Însa voi ati ajuns precum iudeii, caci ei iubesc pomul si urasc rodul sau iubesc rodul dar urasc pomul. nu va dati seama. "

44. Iisus a spus: "Oricine va blestema împotriva Tatalui va fi iertat si oricine va blestema împotriva Fiului va fi iertat, dar oricine va blestema împotriva Sfântului Duh nu va fi iertat nici pe pamânt si nici în cer. "

45. Iisus a spus: "Strugurii nu se culeg din spini si nici smochinele nu se culeg din ciulini, caci acestia nu dau roade. Omul cel bun face bine din ceea ce au acumulat în suflet; iar omul cel rau face lucruri rele din rautatea pe care a acumulat-o în inima lui, caci din adâncul inimii lui savârseste lucrurile rele."

46. Iisus a spus: "De la Adam pâna la Ioan Botezatorul, nimeni dintre cei nascuti din femeie nu s-a ridicat deasupra lui Ioan Botezatorul încât sa nu trebuiasca sa plece ochii în fata lui . Iar eu v-am zis: acela dintre voi care va fi ca un copil, va cunoaste împaratia si va fi mai mare decât Ioan."

47. Iisus a spus: "Este cu neputinta ca un om sa încalece pe doi cai sau sa întinda doua arcuri în acelasi timp, si este cu neputinta ca un slujitor sa slujeasca la doi stapâni caci îl va cinsti pe unul si îl va dispretui pe celalalt. Nici un om bând vin vechi nu doreste imediat sa bea vin nou. Nu se toarna vin nou într-un burduf vechi, caci vinul s-ar strica. Deasemenea, nu se coase un petec vechi pe o haina noua, caci aceasta s-ar rupe."

48. Iisus a spus: "Daca doi vor face pace unul cu celalalt în aceeasi casa, ei vor spune muntelui: 'Misca-te!', si muntele se va misca ."

49. Iisus a spus: "Fericiti cei singuri si alesi, caci veti ajunge în împaratie. Caci de acolo sunteti si acolo va veti întoarce ."

50. Iisus a spus: "Daca va vor zice: 'De unde sunteti?', spuneti-le: 'Noi am venit din lumina, din locul unde lumina a luat fiinta prin ea însasi, s-a stabilizat si s-a aratat în chipul lor'. Daca va vor zice: 'Voi sunteti ?', spuneti-le: 'Noi suntem copiii ei si alesii Tatalui celui Viu'. Daca va întreaba: 'Care este semnul Tatalui vostru în voi?', spuneti-le: 'Miscarea si odihna'."

51. Ucenicii i-au spus: "Când va fi ziua în care se vor odihni cei morti? Si când va fi ziua în care va veni lumea cea noua ?" El le-a spus: "Ceea ce asteptati a venit deja, dar voi nu stiti asta."

52. Ucenicii i-au spus: " Este circumcizia de folos sau nu? " El le-a spus: " Daca ar fi de folos, tatal lor i-ar fi nascut din mama lor deja circumcisi. Însa adevarata circumcizie, în duh, a devenit avantajoasa din orice punct de vedere. "

53. Ucenicii i-au spus: "Douazeci si patru de profeti au grait în Israel si toti au vorbit întru tine . El le-a spus: "L-ati omis pe Cel viu în prezenta voastra si ati grait doar despre cei morti."

54. Iisus a spus: " Fericit cel sarac, caci a lui este împaratia Cerurilor. "

55. Iisus a spus: " Cine nu-si uraste tatal si mama nu poate fi ucenicul meu, si cine nu îsi uraste fratii si surorile si nu îsi ia crucea, asa cum am facut eu, nu va fi vrednic de mine. "

56. Iisus a spus: "Oricine a ajuns sa cunoasca lumea a descoperit un cadavru si lumea nu este vrednica de cel care a descoperit un cadavru. "

57. Iisus a spus: "Împaratia Tatalui se aseamana cu un om care are niste seminte plantate. Dusmanul lui a venit în timpul noptii si a semanat neghina printre semintele cele bune. Omul nu a vrut ca lucratorii sa smulga neghina. El le-a spus: 'Nu, caci altfel, încercând sa scoateti neghina puteti scoate si grâul împreuna cu ea.' Caci în ziua recoltei neghinele se vor vedea limpede, vor fi smulse si arse". (Mat. 13,24-30. Marc. 4,26-29)

58. Iisus a spus: "Fericit este omul care s-a chinuit si a gasit viata. "

59. Iisus a spus: "Priviti spre Cel Viu cât timp sunteti vii, ca nu cumva sa muriti, sa cautati sa-l vedeti si sa nu-l puteti vedea."

60. Au vazut un samaritean ducând un miel si intrând în Iudeea. A spus ucenicilor sai: "Acela […] cu mielul ." Ei i-au spus: "Ca sa-l omoare si sa-l manânce. " El le-a spus: "Cât timp e viu nu îl va mânca, dar daca îl omoara si acesta devine cadavru atunci îl va putea mânca." Ei au spus: "Nu poate face altfel. " El le-a spus: "Asemenea si voi, cautati-va un loc pentru odihna, ca sa nu deveniti cadavre si sa fiti mâncati . "

61. Iisus a spus: "Doi se vor aseza pe un pat: unul va muri si celalalt va trai." Salomeea spuse: "Cine esti tu, omule ? Ai urcat pe patul meu si ai mâncat la masa mea ca si cum te-ar fi primis cineva." Iisus i-a spus: "Eu sunt cel ce vine din ceea ce este un tot ; mi-a fost dat din cele ale Tatalui meu." "Eu sunt ucenica ta. " "De aceea îti spun: Când cineva va fi un întreg, se va umple de lumina, iar când se va împarti, se va umple de întuneric. "

62. Iisus a spus: "Eu destainui tainele mele acelora care sunt vrednici de ele. Fie ca stânga voastra sa nu stie ce face dreapta . "

63. Iisus a spus: "Era un om care avea multe bogatii. El si-a spus: 'Voi folosi bogatiile mele ca sa seman, sa secer, sa plantez si sa umplu hambarele mele cu roade, în asa fel încât sa nu-mi lipseasca nimic.' Acestea erau gândurile pe care le avea în inima lui. Si chiar în noaptea aceea a murit. Cine are urechi, sa auda ! "

64. Iisus a spus: "Un om a organizat o serata si, dupa ce a pregatit masa, l-a trimis pe slujitorul sau ca sa-i cheme pe oaspeti. Slujitorul s-a dus la primul si i-a zis: 'Stapânul meu te invita la masa'. Acela i-a spus: 'Am niste bani de recuperat de la niste negustori care vin la mine deseara.' 'Trebuie sa-i dau indicatii stapânului meu.' 'Cer iertare dar nu pot veni la masa'. S-a dus slujitorul la altul si i-a spus: 'Stapânul meu te invita la masa'. Acela i-a spus: 'Am cumparat o casa si trebbie sa plec pentru o zi; nu voi avea ragaz pentru cina'. S-a dus slujitorul la un altul si i-a spus: 'Stapânul meu te invita la masa'. Acela i-a spus: 'Prietenul meu se însoara iar eu îi organizez banchetul si nu pot veni. Îl rog sa ma scuze, dar nu pot veni la masa'. S-a dus slujitorul la un altul si i-a spus: 'Stapânul meu te invita la masa'. Acela i-a spus: 'Am cumparat o mosie, ma duc sa iau arenda. Nu voi putea veni, îl rog sa ma scuze'. Slujitorul se întoarse acasa si spuse stapânului sau: 'Cei pe care i-ai invitat la masa s-au scuzat, dar nu pot veni'. Stapânul i-a zis slujitorului: 'Du-te afara pe drumuri si invita pe oricine gasesti ca sa ia masa'. Cumparatorii si negustorii nu vor intra în lacasurile Tatalui meu."

65. El a spus: "Un […] om avea o vie si a dat-o la niste arendasi ca s-o lucreze si sa primeasca rodul de la ei . L-a trimis pe slujitorul lui ca arendasii sa-i dea rodul viei. Arendasii l-au prins pe slujitor si l-au batut încât aproape ca l-au omorât. Slujitorul s-a întors la stapânul sau si i-a spus cele întâmplate. Stapânul si-a spus: 'Poate ca nu-i cunostea.' si, a trimis alt slujitor. Arendasii l-au batut si pe acela. Atunci stapânul l-a trimis pe fiul sau, spunându-si: 'Poate ca fata de fiul meu vor avea un oarecare respect.' Arendasii însa, stiind ca el este mostenitorul viei, l-au prins si l-au ucis. Cine are urechi, sa auda ! "

66. Iisus a spus: "Aratati-mi piatra aceea pe care au aruncat-o zidarii. Ea este piatra de baza ."

67. Iisus a spus: "Cei ce cunosc totul dar sunt lipsiti de ei însisi, sunt lipsiti de tot . "

68. Iisus a spus: "Ferice de voi când veti fi urâti si prigoniti caci nu va ramâne nici loc unde ati fost urâti si prigoniti . "

69. Iisus a spus: "Fericiti cei care au fost prigoniti în inimile lor, caci acestia sunt cei care au ajuns sa-l cunoasca cu adevarat pe Tatal. Fericiti cei flamânzi, caci pântecele va fi îndestulat. "

70. Iisus a spus: "Când veti împartasi ceea ce este în voi, ceea ce aveti va va salva. Daca nu aveti nimic în voi, ceea ce nu aveti în voi va va pierde."

71. Iisus a spus: "Voi darâma aceasta casa si nimeni nu o va putea cladi din nou […] ".

72. Un om i-a spus lui Iisus: "Spune-le fratilor mei sa împarta bunurile lor cu mine. " El i-a spus: "Omule, cine m-a numit pe mine împartitor ? " S-a întors spre ucenicii lui si le-a zis: "Eu nu sunt un împartitor, nu-i asa ? "

73. Iisus a spus: "Recolta este bogata, dar lucratorii sunt putini. Rugati-l pe stapân sa trimita lucratori la câmp. "

74. El a spus: "Doamne, multi sunt în jurul jgheabului, dar nu este nimic în fântâna . "

75. Iisus a spus: "Multi stau la usa, dar cei singuri vor intra în camera nuptiala. "

76. Iisus a spus: "Împaratia Tatalui se aseamana cu un negustor care a primit niste marfa si a gasit un margaritar. Negustorul era constient de ce a gasit: a vândut marfa si a pastrat doar margaritarul. Cautati si voi comoara care este eterna si dainuie, cea pe care molia nu se apropie sa o roada si nici un vierme nu o poate strica. "

77. Iisus a spus: "Eu sunt lumina care este asupra tuturor lucrurilor. Eu sunt totul : totul vine de la mine si totul ajunge la mine. Despicati o bucata de lemn; eu sunt acolo, Ridicati o piatra si ma veti gasi acolo . "

78. Iisus a spus: "De ce ati iesit la câmp ? Ca sa vedeti o trestie clatinata de vânt? Sau ca sa vedeti un om cu haine rafinate precum cele ale regilor si ale celor puternici? Acestia au haine rafinate si nu pot distinge adevarul."

79. O femeie din multime i-a spus: "Ferice pântecele care te-a zamislit si fericiti sânii care te-au hranit! " El i-a spus: "Fericiti cei care au ascultat cuvântul Tatalui si l-au pazit cu adevarat, caci vor veni zile când veti spune: 'Ferice pântecele care nu a zamislit si fericiti sânii care nu au alaptat'. "

80. Iisus a spus: "Cel care a ajuns sa cunoasca lumea a gasit un cadavru, iar cel ce a gasit un cadavru este deasupra lumii. "

81. Iisus a spus: "Lasati ca cel ce a ajuns bogat, sa ajunga rege, si cine are puterea, sa renunte la ea. "

82. Iisus a spus: "Cel care este aproape de mine este aproape de foc si cel care este departe de mine este departe de împaratie. "

83. Iisus a spus : "Chipurile sunt vizibile oamenilor dar lumina dinauntrul lor se ascunde în chipul luminii Tatalui. El se va arata, dar chipul Sau este ascuns de lumina Lui. "

84. Iisus a spus: "Acum , când vedeti asemanarea voastra va bucurati, dar când veti vedea chipurile care au luat fiinta la începutul vostru, care nici nu mor, nici nu se arata, cât va trebui sa îndurati ! "

85. Iisus a spus: "Printr-o mare putere si dintr-o mare bogatie a luat fiinta Adam, dar el nu a fost vrednic de voi. Caci daca el ar fi fost vrednic, nu ar fi cunoscut moartea. "

86. Iisus a spus: "Vulpile au vizuinile lor si pasarile au cuiburile lor, fiul omului însa, nu are un loc unde sa-si rezeme capul si sa se odihneasca . "

87. Iisus a spus: "Cât de nenorocit este trupul care depinde de un alt trup si cât de nenorocit este sufletul care depinde de cele amândoua. "

88. Iisus a spus: "Vor veni la voi îngeri si profeti si va vor da ceea ce este al vostru si voi, de asemenea, dati-le ceea ce aveti si spuneti-va voua însiva: 'Când va veni ziua în care vor veni si vor lua ceea ce este al lor?'. "

89. Iisus a spus: "De ce spalati partea exterioara a paharului? Nu întelegeti ca Cel care a creat partea interioara este tot acela care a creat partea exterioara? "

90. Iisus a spus: "Veniti la mine, caci jugul meu este mângâietor, iar controlul meu este blând si va veti gasi odihna. "

91. I-au spus: "Spune-ne cine esti, ca sa putem crede în tine. " Le-a spus: "Voi cercetati aspectul cerului si a pamântului, dar nu puteti sa-l întelegeti pe acela care este dinaintea voastra si nu stiti cum sa interpretati momentul prezent.

92. Iisus a spus: "Cautati si veti gasi. În trecut însa, nu v-am destainuit lucrurile de care m-ati întrebat. Acum sunt dornic sa vi le spun dar voi nu ma mai întrebati. "

93. "Nu dati cele sfinte câinilor ca le vor arunca în balegar. Nu aruncati perle porcilor caci le vor [...] . "

94. Iisus a spus: "Cine cauta va gasi si celui care bate la usa i se va deschide. "

95. Iisus a spus: "Daca aveti bani nu-i dati cu camata, ci mai degraba dati-i celui de la care nu-i veti lua înapoi. "

96. Iisus a spus: "Împaratia Tatalui se aseamana cu o femeie care a luat putina drojdie, a ascuns-o în aluat si a facut pâini mari. Cine are urechi, sa auda ! "

97. Iisus a spus: "Împaratia Tatalui se aseamana cu o femeie care purta un ulcior plin cu faina si mergea de-a lungul unei strazi; toarta ulciorului s-a spart iar faina s-a împrastiat pe drum în urma ei. Ea nu stia de cele întâmplate ; nu si-a dat seama de acest necaz. Când a ajuns acasa, a pus ulciorul jos si a vazut ca era gol. "

98. Iisus a spus: "Împaratia Tatalui se aseamana cu un om care voia sa ucida un om de vaza . Înainte de a iesi din casa, a scos sabia si a înfipt-o în perete ca sa-si dea seama daca mâna lui va avea putere de a face acest lucru. Apoi l-a ucis pe acel om de vaza. "

99. Ucenicii i-au spus: "Fratii tai si mama ta sunt afara. " El le-a spus: "Cei ce fac voia Tatalui meu sunt fratii mei si mama mea. Ei sunt aceia care vor intra în împaratia Tatalui meu. "

100. I-au aratat lui Iisus un dinar si i-au spus: "Oamenii Cezarului ne cer dari. " El le-a spus: "Dati-i Cezarului ceea ce este al Cezarului, dati-i lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu si dati-mi mie ceea ce este al meu . "

101. "Cine nu-si uraste tatal si mama asemeni mie nu poate deveni ucenicul meu, si cine nu-si iubeste tatal si mama asemeni mie nu poate deveni ucenicul meu. Caci mama mea [...] , dar mama mea adevarata mi-a dat viata. "

102. Iisus a spus: "Vai de ei, fariseii, caci se aseamana cu un câine care doarme în ieslea boilor : câinele nu manânca, nici pe boi nu-i lasa sa manânce. "

103. Iisus a spus: "Fericiti cei ce stiu din ce parte vor ataca rebelii. Caci ei se pot organiza, pot sa adune lucrurile importante si sa fie pregatiti, înainte ca rebeli sa ajunga. "

104. I-au spus lui Iisus: "Vino, astazi ne rugam si postim. " Iisus a spus: "Ce pacat am savârsit sau cu ce impuritate m-am spurcat? Mai degraba, oamenii sa se roage si sa posteasca atunci când mirele va iesi din camera nuptiala. "

105. Iisus a spus: "Când veti face din doi unu, veti deveni fiii lui Adam, iar când veti spune "Munte, misca-te!", acesta se va misca. "

106. Iisus a spus: "Cel ce-si va cunoaste tatal si mama, va fi numit fiul unei desfrânate. "

107. Iisus a spus: "Împaratia se aseamana cu un pastor care avea o suta de oi. Una din ele, cea mai mare, s-a ratacit. Pastorul le-a lasat pe cele nouazeci si noua si a cautat-o pe aceea pâna ce a gasit-o. Dupa toata truda i-a spus oii: 'Tu-mi esti mai draga decât celelalte nouazeci si noua'. "

108. Iisus a spus: "Cine bea din gura mea va deveni ca mine ;eu insumi, voi deveni aceea persoana si toate cele ascunse i se vor dezvalui. "

109. Iisus a spus: "Împaratia se aseamana cu un om care avea în ogorul lui o comoara ascunsa, de care nu stia. Dupa moartea lui, a lasat ogorul fiului sau. Fiul sau nu stia nici el de acest lucrul. Devenit proprietar al ogorului, l-a vândut. Cel care l-a cumparat se duse sa-l are, a gasit comoara si a început sa dea banii cu camata oricui voia el. "

110. Iisus a spus: "Lasati ca acela care a gasit lumea si a ajuns bogat, sa renunte la lume. "

111. Iisus a spus: "Cerurile si pamântul se vor desfasura în fata voastra si cel ce este viu prin Cel ce este viu, nu va cunoaste moartea. " Caci Iisus a zis: " Lumea nu este vrednica de cei ce s-au descoperit pe ei însisi. "

112. Iisus a spus: "Vai de carnea care depinde de suflet. Vai de sufletul care depinde de carne. "

113. Ucenicii sai I-au spus: "Când va veni împaratia Domnului ?
"Ea nu va veni cautând-o. Nu se va spune: 'Iata, este aici!' sau 'Iata, este acolo!'. Mai debraba însa, împaratia Tatalui este pe pamânt, si nimeni nu o vede. "

114. Simon Petru le-a spus: "Lasati-o pe Maria sa plece dintre noi, caci femeile nu sunt vrednice de viata. " Iisus a spus: "Eu insumi o voi calauzi în asa fel încât s-o fac barbat, astfel încât sa poata devini si ea un suflet viu, asemenea voua, barbatilor. Caci orice femeie care se face singura barbat, va intra în Împaratia Cerurilor. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu