luni, 27 decembrie 2010

Corpul nostru energetic

Pe scurt, corpul nostru energetic este alcatuit din canale si centre de energie (chakre) dispuse conform schitei alaturate. Liniile de forta- meridianele sau canalele( nadis-uri) leaga intre ele o serie de centre ce reprezinta de fapt, puternice acumulari nodale ale energiei Kundalini, si se caracterizeaza prin calitati intrinseci specifice.
In yoga, aceste centre poarta denumirea de chakra, ceea ce in sanscrita se traduce prin "disc" sau " roata" , deoarece in interiorul lor, energia are o miscare de rotatie bine precizata, in sens orar ( sensul de rotatie al acelor pe cadranul unui ceas) atunci cand privim corpul uman din fata ( evident, cand privim corpul din spate, sensul de rotatie este invers).

Desi aceste centre nu se identifica cu elementele anatomice ( la o disectie nu vom intalni aceste canale si centre de energie asa cum se intampla, de exemplu cu vasele sanguine, ori cu traseele nervoase), ne vom folosi de unele repere anatomice pentru a le putea pozitona cu aproximatie.
In pricipal, chakrele sunt pozitionate dea lungul canalului central Sushumna care, la randul sau corespunde parasimpaticului ( maduvii spinarii din coloana certebrala). Ele se situeaza la nivelul unor plexuri nervoase ( retele de ganglioni nervoisi), dupa cum urmeaza : Muladhara( plexul pelvic) , Swadishtan( plexul aortic) , Nabhi( plexul solar), Anahath( plexul cardiac), Vishudhi( plexul cervical), Agya( chiasma optica, adica intersectia nervilor optici), Sahasrara( zona limbica acreierului). Cat despre Kundalini, in stare inactiva, ea sta incolacita - de trei ori si jumatate- in osul sacru, format din cinci vertebre sudate. O alta zona importanta este cea denumita " Vid" ce corespunde cavitatii abdominale. La nivelul fiecarei chakre se afla sediul unor glande importante cu secretie interna: glandele sexuale( Muladhara), capsulele suprarenale( Swadishtan), pancreasul ( nabhi) , timusul( Anahath) epifiza si hipofiza( Agya) , in timp ce Sahasrara situata in centrul creierului la nivelul thalamusului, indeplineste un rol integrator.
Chakrele situate pe canalul central isi au poiectiile corespunzatoare pe calalele laterale, Ida si Pingala.
Energia Kundalini, actioneaza prin intermediul chakrelor controland functii si organe din corpul uman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu