sâmbătă, 25 decembrie 2010

CUVANT DESPRE HRISTOS

Epoca in care s-a nascut Hristos este foarte asemanatoare cu cea in care traim astazi; atunci era asteptata cu ardoare venirea lui Mesia.
Acesta trebuia sa personifice mitul Eroului, adica sa indeplineasca drumul initiatic ce trece de la moarte la Inviere. Astfel de personaje se regasesc in numarate civilizatii si culturi : Ghilgames la sumerieni, Mitra la persi, Horus la egipteni, Shri Ganesha la indieni.
Scripturile, Vechiul Testament, spun ca venirea lui Mesia fusese anuntata de multa vreme, dar si alte Scripturi ca Vishnupurana din traditia hindusa vorbeau despre Hristos sub numele de Maha Vishnu, descriind misiunea pe care el urma sa o indeplineasca.
In timpul lui Hristos, evreii asteptau pe Mesia; ei doreau un conducator politic, un rege puternic care sa-i elibereze de jugul romanilor. In acea vreme veni Hristos. Venirea sa avea ca scop iluminarea constiintei omului facandu-l sa inteleaga printr-o actualizare ca el nu era doar un corp ci si Spirit. Deasemenea, Fiul lui Dumnezeu alese pentru incarnare umilul staul si ca tata pe dulgherul cel mai simplu. El ar fi putut sa se nasca intr-un palat inconjurat de bogatii, de putere...Prin simplitate El a vrut sa arate ca era mai presus de puterea omeneasca si de materie.Nimic nu putea domina o astfel de fiinta; cu atat mai putin lumea materiala de care era atat de detasat. El era cu adevarat Rege, pentru ca principala calitate a unui rege este smerenia. Prin detasarea Sa, ramanea in toate cicumstantele Regele si aducea bucuria si lumina pe unde trecea.
El venise cu intentia de a indeplini o misiune precisa stiind deja ce-l astepta; asa ii era scris.
Pentru el totul se desfasura ca o piesa de teatru in care El era martor si actor.Ca Fiu al lui Dumnezeu El avea toate puterile de distrugere ale Tatalui, Rudras, si ar fi putut sa le utilizeze, dar sarcina Sa se situa la cu totul alt nivel.
Matei 26/53-54: "Sau ti se pare ca nu pot sa rog pe Tatal Meu si sa-mi trimita acum mai mult de douasprezece legiuni de ingeri? Dar cum se vor implini Scripturile, care zic ca asa trebuie sa fie?"
Hristos indura suferinte si umilinte ; coroana de spini era o umilire directa a tuturor puterilor sale- in aceasta parte a capului se situeaza cele 11 puteri distructive ale lui Hristos.
La drept vorbind, este gresit sa credem ca Hristos a suferit; El era cu mult deasupra situatiei. Stia ca era vorba de un "joc" si singura sa arma era iertarea. El vroia sa arate ca smerenia este ceva ce tine de demnitate si maretie neavand nimic injositor. Crestinii au in genral o conceptie dea dreptul gresita despre suferinta; ei cred ca este de datoria lor sa sufere, sa poarte crucea,.... e ridicol!
Hristos a facut-o pentru noi, o data si pentru totdeauna pentru toti; de aceea noi ar trebui sa ne bucuram si sa ne umplem inimile de frumusetea zidirii sale.
Este un gest nelalocul lui compararea suferintei lui Hristos cu cea pe care o putem trai noi; cu siguranta , nu acesta e drumul cel mai bun spre Mantuire. Avem cumva pretentia de a reusi sa facem ceea ce el a facut.?
Trebuie sa intelegem bine semnificatia Rastignirii. Pentru ce a fost el rastignit? Pilat nu i-a putut gasi nici o vina.
Matei 27/24: Si vazand Pilat ca nimic nu foloseste , ci mai mare tulburare se face, luand apa si-a spalat mainile inaintea mulimii, zicand: Nevinovat sunt de sangele Dreptului Acestuia. Voi veti vedea."
Ne intrebam uneori de ce toate acestea? Hristos venea pentru a invinge Ego-ul evreilor. Acestia nu puteau sa accepte pe un om simplu si umil ca Fiul lui Dumnezeu. Ei si-l imaginau pe Mesia ca pe cineva puternic, capabil de a le reda libertatea politica si sociala. Ei nu puteau percepe subtilitatea Spiritului. Evreii isi urmau riturile religiei lor crezand ca sunt indreptatiti si lucreaza in numele Adevarului. De fapt, ei pierdusera tocmai esenta acestui Adevar. Hristos vorbeste foarte sever despre fariseii si preotii templului. El era Esenta insasi, dar ei n-au vrut sa-L recunoasca.
Ioan 5/18: " Deci pentru acesta cautau si mai mult iudeii sa-L omoare, nu numai ca dezlega Sambata, ci si pentru ca zicea ca Dumnezeu este Tatal Sau, facandu-se pe sine deopotrica cu Dumnezeu."
Moartea lui Hristos simbolizeaza moartea ego-ului . De fiecare data cand actionam prin ego, pe care il lasam sa se umfle, noi il rastignim inca o data pe Hristos, in interiorul nostru. Se zice ca egoul este opusul smereniei.
Rastignirea lui Hristos nu este numai un simbol ci si indeplinirea unui eveniment ce trebuia sa aiba loc in Inconstientul colectiv in acea perioada. Hristos a spus ca el a venit sa spele pacatele lumii.Aceasta presupune ca ceva sa se intample; nu erau doar cuvinte frumoase. Daca Fiul lui Dumnezeu insusi, a ales a se incarna pe acest pamant la acea data, El trebuia sa fi avut un scop la scara cosmica, si acela nu privea doar o singura natiune; repercusiunile venirii sale trebuiau sa fie resimtite in lumea intreaga si de catre intreaga omenire ce urma sa vina. El a venit sa deschida trecatoarea de la nivelul fruntilor noastre in punctul numit in anatomie, chiasma optica.
Aceasta explica originea simbolului crucii. Isus s-a nascut pentru a deschide aceasta usa.
Dea lungul evolutiei, incarnarile au venit pe Pamant pentru a deschide, fiecare dintre ele o noua poarta pentru omenire, adica pentru a ridica intr-un grad mai inalt constiinta noastra. Hristos a strapuns aceasta deschizatura in carapacea pe care o formasera ego-ul nostru (ganduri indreptate spre viitor, EU..., ambitii )si superegoul nostru ( ganduri indreptate spre trecut conditionari, false identificari) si de asemenea ne-a spalat pacatele.
Odata ce aceasta trecatoare s-a deschis, energia potentiala divina ce rezida in noi ( denumita Kundalini in sanscrita, sau puterea Duhului Sfant; n.r. vezi primul articol) se ridica dea lungul coloanei noastre vertebrale. Atunci cand Ea trece de centrul lui Hristos si atinge crestetul capului, in acel moment cele doua baloane ale egoului si superegoului se dezumfla. Instantaneu, toate pacatele noastre sunt iertate.
Iata de ce, trebuie sa-l trezim pe Hristosul din noi. El a zis:" Eu sunt  in voi si voi in Mine" . Este un proces viu.
Daca un evreu sau un musulman nu-L recunoaste pe Hristos, Kundalini a sa nu se va putea ridica dicolo de acest centru ; pentru  a se deschide acest centru; pentru a deschide aceasta usa trebuie sa se rosteasca rugaciunea " Tatal nostru". Acesta este un fapt verificat.
Matei 7/13-14: " Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este calea care duce la pieire si multi sunt cei care o afla. Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei ce o afla."
Adevaratul mesaj ali lui Hristos este TREZIREA. Trezirea Spiritului in corp. Hristos era Spirit pur. Propriul sau corp era din vibratii. Ceea ce explica cum a putut merge pe ape. Fluxul Kundalini este opus gravitatiei. Invierea este triumful Spiritului ce nu moare niciodata. Este tocmai ceea ce a venit Hristos sa ne invete; noi trebuie sa devenim Spiritul nostru.; este cea mai importanta devenire si nu exista nimic mai important sau nivel mai inalt de atins.
Spiritul este Sinea noastra, Sufletul nostru, Atma noastra ( din sanscrita) Este ceea ce sunt suntem noi cu adevarat in fiinta noastra cea mai profunda; este esenta fiintei noastre, Absolutul. Spiritul isi are salasul in inima noastra si este unicul izvor de bucurie. Atunci cand devenim Spiritul nostru, se stabileste unirea lui Dumnezeu cu creatia sa.
Invierea este a doua nastere a Spiritului. De Pasti , traditia crestina vrea ca noi sa sarbatorim Invierea oferind oua . De ce? Este vorba de un gest simbolic.Cuvantul ou in sanscrita , se traduce prin Dvija si are doua sensuri:
Primul, este de ou, la propriu; oul este deasemenea si primul stadiu de nastere al pasarii. Dupa aceea embrionul se dezvolta in interiorul cojii. Atunci cand atinge maturitatea , el sparge oul si numai atunci poate sa se elibereze. Adevarata sa nastere, cea de-a doua, s-a indeplinit.
Al doilea sens al cuvantului Dvija este de " suflet realizat". Un suflet realizat este o persoana care in primul rand se afla in stadiu de ou, adica este incatusata de carapacea atasamentelor, conditionarilor, egoismului, Eu...., etc. De indata ce obtine realizarea Sinelui, a doua sa nastere, ea sparge carapacea universului propriului sau Ego si Superego, pentru a patrunde in dimensiunea Spiritului si Inconstientului colectiv.
Iata pentru ce oul simbolizeaza INVIEREA, noua nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu