marți, 28 decembrie 2010

Rolul spiritual al chakrei Mooladhara

Prima chakra, care este situata la extremitatea inferioara a coloanei vertebrale, se numeste Mooladhara, cea care etimologic inseamna suportul(dhara) radacinii( moola). Ea joaca un rol primordial in protejarea si apoi in ascensiunea energiei Kundalini. Intradevar, ea este cea care vegheaza asupra odihnei lui Kundalini, atat timp cat aceasta rezida, adormita si infasurata in jurul sau, in osul sacru. Ea este cea care o avertizeaza pe Kundalini ca a venit momentul sa se trezeasca; in cazul cand, de exemplu intalnim o persoana care are energia deja ridicata, ea emite vibratii pe o anumita frecventa care avertizeaza chakra Mooladhara de aceasta prezenta favorabila, transmitand informatia lui Kundalini adormita, care isi poate alege acest moment pentru a porni in ascensiunea sa. -aceasta se aseamana cu o lumanare aprinsa care transmite flacara sa uneia stinse. In sfarsit, mooladhara sustine trezirea lui Kundalini: pe ea se sprijina cand se desfasoara din osul sacru. Daca chakra este solida si in buna stare, experienta Realizarii Sinelui este puternica si durabila. Daca nu, lipsita de echilibru, Kundalini nu se va putea mentine, in Sahasrara ( chakra finala) si va reveni in osul sacru adormind si asteptand o noua ocazie. In occident acest caz este frecvent si trebuie un anumit timp pentru stabilizarea ferma a Realizarii Sinelui. www.realizareasinelui.ro, ( vedeti si prima pagina a acestui blog) .Uneori chakra este atat de vatamata incat nu mai este posibila ridicarea lui Kundalini. Aceasta se intampla insa foarte rar. Una din misiunile marilor profeti si maestri spirituali a sost de a stabili regului de viata destinate mentinerii intacte a acestei chakre astfel incat ea sa-si joace rolul din plin in momentul trezirii lui Kundalini si sa ocroteasca potentialul evolutiei umanitatii.
Rolul fiziologic al chakrei Mooladhara.
Mooladhara, in relatie simbolica cu elementul Pamant, emite, ca si acesta, un anumit magnetism; el se afla la originea simtului de orientare( atingand un nivel inalt la pasarile migratoare, de exemplu) Atunci cand aceasta chakra este deficitara, forta de atractie nu va fi utilizata decat pentru jocul seductiei si al atractiei sexuale.
In corpul fizic, chakra Mooladhara este insarcinata cu reglarea sexualitatii, a reproducerii si excretiei. Presiunile exercitate asupra portiunii terminale a intestinului gros( constipatie,de ex.) provoaca tensiuni in chakra. In trecut au existat incercari de a o trezi pe Kundalini prin practici sexuale( prezente astazi in ritualurile tantrice, vrajitorie si voodoo) . Acest lucru este extrem de periculos deoarece poate produce un mare rau chakrei insesi. Daca tinem cont ca centrul Mooladhara creeaza poarta prin care urmeaza sa treaca energia Kundalini , este usor sa intelegem ca tot ceea ce este lipsit de inocenta poate dauna grav. Sexul isi are locul sau in cadrul vietii omenesti. ca expresia sublima a iubirii in cadrul casatoriei. Prin intermediul acestui canal naterea si creatia isi continua cursul. Este cu totul altceva , insa , ca sexul sa ajunga sa domine viata oamenilor si sa ii dezechilibreze. Dupa realizare, individul invata sa isi cultive respectul si stima pentru propria sa castitate si pentru castitatea celorlalti. Acest simt al comportamentului just este esential pentru evolutia propriei noastre gravitati si forte interioare. El constituie piatra de temelie a fiecarei fiinte umane , puterea inocentei incoruptibile . Mai putem spune, de asemenea , ca Mooladhara fiind locul puritatii interioare, este , in egala masura, al curateniei corporale, buna sa functionare putand fi afectata de lipsa igienei.
Ea regleaza tot  ceeea ce priveste echilibrul,: exista de exemplu, o relatie intre chakra Mooladhara si cerebel , parte a creierului care intervine in mentinerea echilibrului fizic. Si el joaca, in mare masura un rol in echilibrul mental.: intradevar, chakra Mooladhara este prin excelenta punctul de plecare al "caii de mijloc" si este foarte perturbata de deviatiile care apar in comportamentul extremist sau fanatic precum si in cazul abuzurilor sau restrictiilor. De exemplu, exista un echiliru fericit al sexualitatii, , care se tine la distanta atat de libertinajele sexuale predicate in anumite medii cat si de absenta totala practicata de altii. Subliniez totodata ca echilibrul chakrei Mooladhara nu se exercita numai asupra sexualitatii ci si asupra comportamentului nostru in ansamblu, cea mai buna cale fiind, deci, evitarea tuturor extremelor.
Chakra Mooladhara este in egala masura responsabila de memorie si de echilibrul emotiv, caci ea este punctul de plecare al canalului simpatic stang unde se acumuleaza tot trecutul  individual si colectiv si care regleaza emotivitatea fiintei umane. 
Atunci cand Chakra Mooladhara a unei persoane este trezita, ea ii va aduce intelepciune, forta devotiunii, inocenta si puritate; o astfel  de persoana este auspicioasa, de bun augur,si poarta in jurul sau norocul si dinamismul Bucuriei Divine. 
Calitatea fundamentala a chakrei Mooladhara este INOCENTA. care reprezinta baza oricarui caracter dharmic. Aceasta inocenta, evidenta la copiii mici si reprezinta actiunea lipsita de motiv sau dorinta de de castig personal, grosier. Aceasta inocenta este insotita de intelepciunea innascuta a copilasului- acesta cunoaste din instinct- aspectele fundamentale ale naturii.; el stie cum sa-si arate disconfortul prin plans, sau cum sa suga pentru a obtine hrana. Aceasta intelepciune fundamentala, daca nu este pervertita, se va dezvolta la un adult alcatuind un sistem echilibrat de prioritati. Din nefericire, influenta parintilor si a societatii tinde sa murdareasca inocenta primara, si astfel sa intunece intelepciunea care o insoteste. Prin trezirea calittilor chakrei Mooladhara in cadrul meditatiilor, putem sa invatam din nou sa fim fiinte inocente. Astfel, in actiunile noaste vom fi mai putin manati de diferite motivatii si putem redescoperi intelepciunea care este suficent de puternica pentru a ne ajuta sa luam deciziile corecte in viata.

Cauzele blocajelor chakrei Mooladhara
-practicarea tantrismului, ocultismului, conceptia freudiana a libertinajului sexual, obiceiul de a-i privi pe ceilalti cu ochi concupiscenti si injositori, desfraul, gandurile impure, fantasmele -pot provoca anumite cancere ale uterului si maladii ale prostatei.
-conditionarile eronate, atasamentele emotionale - antreneaza un dezechilibru al canalului simpatic stang.
-austeritateam fanatismul- pot duce la deficiente mentale, sau pe plan fizic la constipatie.

Cum se amelioreaza chakra Mooladhara 
In primul rand trebuie sa aveti energia Kundalini activata asa cum ati experimentat in primul articol expus pe acest blog ( articolul din 21 decembrie 2010, intitulat " Mama Kundalini, Eu sunt spiritul" ) sau sa fi efectuat acelasi experiment, dar mai pe larg de pe site-ul www.realizareasinelui.ro.
Apoi, in meditatie, cu ajutorul actiunii pamantului, a focului sau a apei vom purifica acest centru .
Pentru detalii va rog sa postati comentarii pe acest blog lasandu-va adresa de email pentru a putea fi contactati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu