duminică, 9 ianuarie 2011

Chakra Swadishtan, calitatile si cauzele blocajelor acestui centru

De forma hexagonala si de culoare galbena, aceasta chakra care are 6 petale, asemenea unui inel in jurul lui Nabhi chakra, acest centru procura energia care permite fiintei umane sa-si puna in actiune creativitatea si furnizeaza cunoasterea spirituala.
Nejucand nici un rol in evolutie, aceasta chakra este suportul indispensabil al activitatii canalului drept, este o sursa pretioasa de cunoastere pura. Atacata de droguri, produse toxice si prin sfaturile falsilor guru, chakra Swadisthan poate deveni o sursa de probleme fizice si emotionale.
Organele controlate de Swadisthan sunt ficatul, rinichii, splina , pancreasul si uterul. Este un centru foarte important deoarece indeplineste functii esentiale in corpul uman. De exemplu, ficatul are functia de reglare si de epurare a sangelui si este sediul atentiei.
Calitatile acestui centru sunt  creativitate, simt estetic, inspiratie, perceptie intelectuala, cunoastere, cunoasterea pura de Dumnezeu.
Din dorinta de a se manifesta, Energia ia forme variate, creind frumusete. Astfel dorinta omului de a se adaposti a condus inteligenta sa la crearea formei de casa. Pe masura ce simtul esticului i s-a dezvoltat el a adaugat gratie si frumusete adapostului, ceea ce a dus la stiinta arhitecturii. Aceasta se dezvolta in continuare si pe masura ce devine mai subtila, omul creeaza lucruri mai frumoase. El va continua sa creeze deoarece aceasta este natura fortei sale creative. Dezvoltarea esteticii a fost al doilea pas in evolutia omului, in care omul a devenit capabil sa depaseasca limitele simturilor audio-vizuale. Pentru prima data el patrunde in abstract, el poate imagina, proiecta si concepe o imagine fara ca ea sa fie in mod real acolo. Cu aceasta capacitate el a devenit capabil sa-si dezvolte si evolutia ulterioara, stilul de viata. Oricine creeaza trebuie sa aiba o viziune mai intai. El trebuie sa aiba capacitatea de a proiecta ceva ce nu exista inca in cele trei dimensiuni incat aceasta ia forma mai intai in minte. Animalele nu au aceasta capacitate ; este un dar special al omului. Aceia care au rafinat aceasta arta s-au ridicat ca genii; ei au devenit creatorii, inaintasi in societate, avangarda in domeniul artei si al culturii.
Dar omul are o tendinta de a duce la o extrema tot ce incepe, fara incetare. Aceasta tendinta a omului de a face ceva mecanic, intr-o maniera monotona, goleste enegia centrului doi si il dezechilibreaza. Daca cineva utilizeaza acceasta capacitate fara incetare, fara repaus, atunci prin obosire si suprasolicitare, ea slabeste. Astfel artistii, proiectantii, oamenii care gandesc prea mult si care creeaza prea multau in general centrul doi slabit.
Asa cum spuneam anterior, in corpul fizic, centrul doi guverneaza functiile rinichiului, partea inferioara a ficatului, pancreasul, splica si intestinele. Dezechilibrele din acest centru golesc de energie centrul doi, Swadisthan. Alcoolul dauneaza acestui centru. El infierbanta ficatul. Ficatul degaja caldura. Fiecare centru are o temperatura optima la care poate lucra eficient si daca exista si mai multa caldura, el produce febra. Are nevoie de deconectare si neputandu-se deconecta, va arde celulele organelor si impiedica functionarea lor. Majoritatea profetilor au interzis oamenilor sa consume alcool. Profetul Islamului a interzis total consumul de alcool, dar acum noi vedem ca aceste tari sunt cele mai mari consumatoare de alcool si auzim ca acei Sikhs din Anglia beau mai mult decat orice englez. Aceasta este impotriva propriei religii desi ei sunt atat de severi in practicile religioase. Aceasta le blocheaza al doilea centru pentru ca ei adera la o religie, dar nu mai urmeaza spiritul ei. Compotamentul artificial toceste sensibilitatea chakrei Swashtan. Oamenii care se orienteaza dupa carti in modul de a vorbi si a se comporta, intampina dificultati la acest centru.
Acest centru are trei aspecte la fel ca si restul chakrelor urmatoare pe care le vom studia: aspect stang corespunzator canalui stang de energie( Ida Nadhi) , aspect drept corespunzator canalului drept de energie( Pingala Nadhi)  si aspect central, corespunzator canalului central de energie si de evolutie spirituala( Sushumna Nadhi).
Cauzelor blocajelor care apar datorita proastei functionari a  aspectului drept al acestei chakre sunt: excesul de activitati fizice, exces de activitati mentale,  exces in formularea de proiecte ( proiecte de viitor) , exces de implicare in arta( exploatarea exagerata a talentului), viata egocentrica, mania.
Cauzele blocajelor care apar datorita proastei activitati a aspectului stang al acestei chakre sunt: spritism, atractie catre lumea mortilor, forme de magie, psihanaliza, guru falsi, credinte false, droguri, nasrcotice, anumite medicamente, parapsihologie.
Centrul Swadisthan centru de pe canalul central are ca si cauze ale blocajelor proastele obiceiuri alimentare, excesul de alcol, comportamentul grosier sau artificial, fanatism religios sau politic, dominare sau sclavie.

Toate aceste probleme ale acestui centru se pot rezolva folosind puterea elementelor naturale, apa si focul precum si puterea vibratiilor pe care o veti obtine prin practica sustinuta a meditatiilor in sahaja yoga. http://www.sahajayoga.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu